BAŞKÖŞE KONUŞMALARI'NIN 19. PROGRAMI MUSTAFA ÖZKAYA VE YUNUS ÇETİNKAYA'NIN KATILIMIYLA İCRA EDİLDİ.

YAPAY ZEKÂYI ASLINDA KULLANICILAR GELİŞTİRİYOR

MERKEZ / KÜTAHYA Şehit Selim Cansız AİHL Kütüphanesi koordinatörlüğünde tertip edilen ve bir gelenek haline gelen Başköşe Konuşmaları'nın 19. programı 11 Mayıs 2023'te okul kütüphanesinde düzenlendi. Bu haftanın başköşe konuşmacıları Şehit Selim Cansız AİHL Matematik öğretmenleri Mustafa Özkaya ve Yunus Çetinkaya oldu. 16.00 itibariyle başlayan program; sunum, soru cevap ve ikram ile birlikte 17.30'da son buldu.

“Yapay zeka iyi midir kötü müdür?” başlıklı konuşmada şunlar kaydedildi.

Matemeatik öğretmeni ve bilgisayar mühendisi Mustafa Özkaya “Yapay Zeka”nın tanımı ve gelişimi ile sözlerine başladı: “İnsan zekâsına özgü olan, algılama, öğrenme, çoğul kavramları bağlama, düşünme, fikir yürütme (belirtme), sorun çözme, iletişim kurma, çıkarsama yapma ve karar verme gibi yüksek bilişsel fonksiyonları veya otonom davranışları sergilemesi beklenen yapay bir işletim sistemi olarak yapay zekayı tanımlayabiliriz.

Enigma makinesinin şifresini çözebilecek yazılımı oluşturan “Alan Turing” 1950 yılında makinalar insanlar gibi düşünebilir mi, diye bir fikir ortaya atıyor. 70 sene önceden bu yana ilmek ilmek işlenerek teknoloji şu anki seviyesine ulaştı. Yapay zekâyı günlük hayatta kullandığımız tüm makinalarda görmemiz mümkün. Peki, bu makinalar ne kadar geliştirilebilir mesela insan gibi öğrenebilir mi? Yapay Zekâ, öğrenmeye çalışan makine yapma konusunda devreye giriyor. Öğrenmek makinalarda öğretmenli öğrenme ve öğretmensiz öğrenme diye ayrılıyor. Makinalar deneme yanılma yöntemiyle öğrenir. Kendisine verilen verileri karşılaştırarak doğru sonuca ulaşmaya çalışır. Şu an da kullanmış olduğumuz internetlere baktığımızda milyarlarca insanın vermiş olduğu veriler bulunmakta.

Yapay zekâ uygulamalarını kullanırken aslında onları biz geliştiriyoruz. Bizim yaptığımız her denemede makine yeni bir veriyi öğrenmiş oluyor. 2019 yılında yapılan bir çalışmada 2 yapay zekâ aracı kendi arasında yeni bir dil üretti, kendi aralarında konuştu. Gün geçtikçe daha da gelişmesiyle insanların günlerce yapmak için çalıştığı bir işi bu teknolojiler sayesinde dakikalar içinde yapabileceğiz. Ancak insanların çalışma alanlarında makinelerin insanlardan daha az maliyetli olması ve daha iyi bir başarı oranı olması biz insanları işsizlik korkusuna da sokmuyor değil.

“Dünyada şu an da en değerli olan şey: Veri”

Aktif olarak web kullanan milyarlarca insan var ve bu kişilerin her an ne yaptığını kaydeden bir algoritma bulunuyor. Bu kadar tehlikeli bir yapı insan bile kopyalayabilir. Günümüzde artık yapay zeka kendisi yazılım yapabiliyor. Gelişmiş yapay zekânın örneği olan Siri’nin ilk temellerini atan kişilerden biride Müslüman Türk fizikçi “Hüseyin Yılmaz’dı”.

Konuşmacı Yunus Çetinkaya ise şunları kaydetti: “Yapay zekânın nasıl geliştiğine kendimiz şahit oluyoruz. 10 yıl sonraki teknolojinin hangi noktada olacağını kestirmek mümkün bile değil. Bu işler tabi ki kolay olmuyor kolay olsa herkes yapardı. Ama oturmak çok kolay, eleştirmek çok kolay çalışmak ise zor bir iştir.”

Programa katılmaktan dolayı mutlu olduklarını ifade eden öğrenciler soru cevap bölümünde yapay zeka ile ilgili sorularını sordu. (Muahmmed Şahin)

18-05-202318-05-202318-05-202318-05-202318-05-202318-05-202318-05-202318-05-202318-05-202318-05-2023

Yayın: 18.05.2023 - Güncelleme: 15.10.2023 01:19 - Görüntülenme: 186