"İNSANIN NOKSANLIĞI İYİ BİR ŞEYDİR AMA GENELLENMEMELİ!"
Kütahya Dumlupınar Üniversitesi, Fen Edebiyat Fakültesi, Fizik Bölümü öğretim üyesi Prof. Dr. Hamza Yaşar Ocak, Şehit Selim Cansız AİHL Kütüphanesi koordinatörlüğünde tertip edilen Başköşe Konuşmaları'nın bu haftaki misafiri oldu.
MERKEZ / KÜTAHYA Şehit Selim Cansız AİHL Kütüphanesi koordinatörlüğünde tertip edilen ve bir gelenek haline gelen Başköşe Konuşmaları'nın 9. programı 14 Aralık 2022'de okul kütüphanesinde düzenlendi. Bu haftanın başköşe konuşmacısı Prof. Dr. Hamza Yaşar Ocak oldu. 16.00 itibariyle başlayan program; sunum, soru cevap ve ikram ile birlikte 17.30'da son buldu.
İnsanın Noksanlığı başlığında tertip edilen konuşmasında akademisyen Hamza Yaşar Ocak, insanın ve evrenin yaratılışı ile ilgili bilgiler verdi. İnsanın yaratılışının muazzam bir yaratılış olduğunu ifade eden konuşmacı, bu muazzam yaratılışın içinde noksanlığın da bulunduğunu, bunun güzel bir şey olduğunu ama genellenmemesi gerektiğini ifade etti. Prof. Dr. Hamza Yaşar Ocak, konuşmasında şunları belirtti.
"Yaratılışın her anında önemli durumlar var. Birçok bilim adamı, periyodik tablodan bildiğimiz elementlerin insanda az veya çok bulunduğunu belirtiyor. Bununla birlikte biz tam mıyız? Hayır, noksanız. Noksanlık kötü bir şey değil, iyi bir şey. Örneğin bir öğrenci her dersi aynı düzeyde anlamayabilir. Noksan kalabilir. Bu, öğrencinin başka alanlardaki eğilimiyle, ilgisiyle alakalıdır. Bir yerde noksan olan bir yerde tam olabilir. Elementlerde de böyle değil mi? Mesela demiri kullandığımız yerle altını kullandığımız yer aynı değil. İnsan olarak noksanlıklarımız var ama bunu genellemiyoruz. Hepimizde farklı kabiliyetler var.
Peygamberimizin dualarından biri de eşyanın hakikatini idrak etmektir. Her varlığın kendine has bir fıtratı olur. İnsanlar da böyle; kimisi alıngan kimisi girişken... İnsan fıtratı bazı şeylerden büyük, bazı şeylerden küçük oranda etkilenebilir. Bunun için fıtrata merak salmalı, onu tanımaya gayret etmeliyiz.
Bugün bilgi çok hızlı ilerliyor ve hızlı bir şekilde tüketiliyor. Takip etmek çok zor. İnsan da bu hızlı değişime karşı bir denge kurabilmeli. Merak etmek gerekiyor. Merak etmek, bilim adamı özelliğidir. İnsan, merak ettiği şeyi tanır. Tanıdığı şeyle de denge kurar."
Programı ilgiyle takip eden öğrenciler, program sonunda da merak ettikleri birçok hususu Hamza Yaşar Ocak'a sorma imkânı buldu. Program, ikramların ardından son buldu. Bir dahaki programın 21 Aralık 2022'de Kütahya Dumlupınar Üniversitesi İlahiyat Fakültesi öğretim üyesi Dr. Abdullah Çakır tarafından "Mevlânâ'nın Düğün Günü" başlığında tertip edileceği duyuruldu.