Kütüphane Sohbetleri -8-

"Mesele Akif olmaktır. Akif gibi dimdik durmaktır."

Başköşe Konuşmaları'nın 8. Programında Mehmet Akif ve İstiklal Marşı anıldı.

KÜTAHYA/ MERKEZ Şehit Selim Cansız AİHL Kütüphanesi koordinatörlüğünde tertip edilen ve gelenek haline gelen Başköşe Konuşmaları'nın 8.'si 7 Mart 2022'de okul kütüphanesinde düzenlendi. Bu haftanın başköşe konuşmacısı Kütahya Dumlupınar Üniversitesi Öğretim Üyesi Dr. Halit Çelik oldu. 16.00 itibariyle başlayan program; sunum, soru cevap bölümü ve ikram ile birlikte 17.00'de son buldu.

İstiklal Marşı'nın kabulünün 101. Yılı münasebetiyle tertip edilen programa öğrencilerin yoğun bir şekilde katıldığı görüldü. "Mehmet Akif'le Ümide Sımsıkı Sarılmak" başlığıyla tertip edilen konuşmada Mehmet Akif ve İstiklal Marşı ile ilgili derinlikli bilgiler verildi.

Mehmet Akif Ersoy'un yakın dostu Hasan Basri Çantay'ın "Akifname" eserinden bölümler paylaşan Dr. Halit Çelik, kitapta Mehmet Akif'le ilgili neredeyse bütün detayların bulunduğunu ifade etti. Mehmet Akif'in çocukluğundan giydiği elbisenin çeşidine, aile hayatından Mısır yıllarına kadar hayatının neredeyse her anının H. Basri Çantay tarafından kayda alındığı belirtildi. Mehmet Akif'i tanımak için "Akifname"nin çok önemli bir kılavuz kitap olduğu vurgulandı.

İstiklal Marşı yarışmasına ancak ödül parası kaldırıldıktan sonra katılan Akif'in, İstiklal Marşı'nın ilk kıtasını misafir olduğu Hasan Basri Çantay'ın evinde duvara tırnaklarıyla kazıyarak yazdığı anlatıldı ve Bahtiyar Vahabzade'nin Akif'in şiiri ile ilgili söylediği "Bunlar ancak ilhamla yazılır" sözlerine yer verildi.

Martın ilk haftası olması hasebiyle yayınlanan Başköşe dergisinin 3. Sayısının tanıtımı yapılarak Dr. Halit Çelik'e hediye olarak takdim edildi.

Bir sonraki programın 16 Mart 2022'de Kütahya Dumlupınar Üniversitesi Öğretim Üyesi Dr. Abdullah Erdem Taş'ın "Çanakkale Zaferi'nin 107. Yılı" başlığıyla icra edileceği katılanlara duyuruldu.

08-03-202208-03-202208-03-202208-03-202208-03-2022

Yayın: 08.03.2022 - Güncelleme: 15.10.2023 00:34 - Görüntülenme: 203