T.C. Mİllî Eğİtİm BakanlIğI
KÜTAHYA / MERKEZ - Şehit Selim Cansız Anadolu İmam Hatip Lisesi

Kütüphane Muhabbetleri -7-

 

"İnsan, sevgisini ispat etmek zorundadır. Mevlid'in yazılma sebeplerinden biri de Hz. Peygamber'e duyulan sevginin ispatıdır."

 

Başköşe Konuşmaları'nın 7. Programında Süleyman Çelebi ve Mevlid anıldı.

 

Şehit Selim Cansız AİHL Kütüphanesi koordinatörlüğünde tertip edilen ve artık bir gelenek haline gelen Başköşe Konuşmaları'nın 7.'si 2 Mart 2022'de okul kütüphanesinde düzenlendi. Bu haftanın başköşe konuşmacısı İHL meslek dersleri hocası Mustafa İnan oldu. 16.00 itibariyle başlayan program, programın sunum, soru cevap bölümü ve ikram ile birlikte 17.00'de son buldu.

 

2022 yılının UNESCO tarafından vefatının 600. yıl dönümü sebebiyle Süleyman Çelebi'yi anma yılı ilan edilmesi çerçevesinde tertip edilen "Süleyman Çelebi'nin Vesiletü'n-Necâtı" başlıklı programda mevlid-i şerif ve mevlid müellifi Süleyman Çelebi hakkında bilgi verildi.

 

Mustafa İnan, mevlidin yazılma sebebiyle başladığı konuşmasına, mevlidin Türk toplumunda gördüğü değerle devam etti. Hayatımızın neredeyse her önemli noktasında; doğumda, düğünde, hac dönüşünde, ölümde vs. mevlid okuduğumuzu veya okuttuğumuzu ifade ederek eserin ne kadar kıymetli bir eser olduğunu vurguladı. Bununla birlikte Süleyman Çelebi'nin hayatından da bahseden İnan, mevlid müellifinin büyük bir alim ve kâmil bir peygamber aşığı olduğu üzerinde durdu. Mevlid ile ilgili yapılan tartışmalara da değinen Mustafa İnan, mevlidin bizatihi kendisinin ibadet olarak algılanmasının yanlış olduğunu fakat Hz. Peygamber'in adını yüceltmek açısından da okumanın sevap kazandıracağını vurguladı.

 

Programın sonunda öğrencilerin isteğini kırmayan Mustafa İnan Hoca, Mevlid'in Tevhid bölümünü okudu. Program, ikramlardan sonra son buldu. Bir dahaki programın 7 Mart 2022 Pazartesi günü Kütahya Dumlupınar Üniversitesi öğretim üyelerinden Dr. Halit Çelik'in "Mehmet Akif'le Ümide Sımsıkı Sarılmak" başlığıyla icra edileceği bütün öğrencilere duyuruldu.  

 

 

04-03-202204-03-2022

Paylaş Facebook  Paylaş twitter  Paylaş google  Paylaş linkedin
Yayın: 04.03.2022 - Güncelleme: 15.10.2023 00:34 - Görüntülenme: 231
  Beğen | 3  kişi beğendi