T.C. Mİllî Eğİtİm BakanlIğI
KÜTAHYA / MERKEZ - Şehit Selim Cansız Anadolu İmam Hatip Lisesi

BAŞKÖŞE KONUŞMALARI'NIN 20. VE SON PROGRAMI EMRAH AYHAN'IN KATILIMIYLA İCRA EDİLDİ.

"BÜTÜN UYUYANLARI UYANDIRMAYA BİR UYANIK YETER"

MERKEZ / KÜTAHYA Şehit Selim Cansız AİHL Kütüphanesi koordinatörlüğünde tertip edilen ve bir gelenek haline gelen Başköşe Konuşmaları'nın 20. programı 18 Mayıs 2023'te okul kütüphanesinde düzenlendi. Bu haftanın başköşe konuşmacıları Şehit Selim Cansız AİHL Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi öğretmeni Emrah Ayhan oldu. 16.00 itibariyle başlayan program; sunum, soru cevap ve ikram ile birlikte 17.30'da son buldu.

MERKEZ / KÜTAHYA Şehit Selim Cansız AİHL Kütüphanesi koordinatörlüğünde tertip edilen ve bir gelenek haline gelen Başköşe konuşmaları'nın 20. ve bu yılın son programı 18 Mayıs 2023'te okul kütüphanesinde düzenlendi. Bu haftanın başköşe konuşmacıları Şehit Selim Cansız AİHL Meslek dersi öğretmeni Emrah Ayhan oldu. 16.00 itibariyle başlayan program; sunum, soru cevap ve ikram ile birlikte 17.30'da son buldu.

Malcolm X kimdir başlıklı konuşmada şunlar kaydedildi.

Bugün baskı altında büyüyen dışlanan insanların içinden biri olup hak yolu bulmak için çeşitli yollardan geçen ve davası uğruna canını feda eden bir Afro-Amerikalıdan bahsedeceğiz. O siyahiler içinden çıkan, ismi unutulmayacak lider Malcolm X…

Peki Malcolm X kimdir?

Onu tanımak için öncelikle yaşadığı döneme bakmak lazım. 1925 yılında dünyaya gelmiş anası beyaz, babası siyahi birinden bahsediyoruz. “Babası Hristiyan bir rahipti. Amerika'da siyahi ve beyazlar arasında çok büyük bir fark vardı, beyazlar efendi siyahlar köle olarak görülüyordu. Siyahilerin ayrı kafeteryası beyazların ayrı kafeteryası vardı yani ikinci insan olarak görülüyordu” Malcolm’un babası siyahileri bu duruma getirenlerden kurtulup geri ülkemize dönelim fikrini ortaya attı. Irkçı beyazlar bundan dolayı suikast girişimlerinde bulundu. Ama faili meçhul bir cinayete kurban gidiyor.

Malcolm İslam ile nasıl tanıştı?

Olaydan sonra babası öldürülen ailesi dağıtılan Malcolm okulunda uğradığı ırkçılıktan dolayı okulunu da bırakır. Malcolm siyahilerin çoğunun yaşadığı New York’a gider ve kirli bir hayata düşer, sonucunda da hapishaneye girer. Hapishanede Elijah Muhammed liderliğindeki İslam örgütüyle tanışıyor. (Bu örgüt zenci milliyetçiliğini benimseyen bir örgüttür.) Hapisten çıktıktan sonra Elijah Muhammed'le  yüzyüze görüşen Malcolm örgütün konuşmacısı oluyor. Örgütü kısa sürede büyük bir kitleye taşıyor.

Amerika başkanı Kennedy'nin ölümü sonrası yaptığı konuşmadan dolayı konuşma yasağı getiriliyor. “Malcolm bu süre içinde örgütü sorgulamaya başlıyor.” Hacca gitme fırsatı bulunan Maşcolm, Kral Faysal öncülüğünde Sünni İslamla tanışıyor. Doğru inancın bu olduğunu düşünüyor. Tekrar bir harekete başlayarak Afro-Amerikalılar cemiyetini kuruyor. Geçmişinde de Elijah Muhammed’in yanında yanlış yaptığını söylüyor. Irkçılığa karşı olan bu tavrı Amerika’yı yönetenleri kızdırıyor, babası gibi ona da suikastler düzenleniyordu. Malcolm’un sürekli söylediği söz uyuyanları uyandırmaya bir uyanık yeter sözü onları çok korkutuyordu. X kendine gelen tehditlerden korkmadı öldürüleceğini bile bile sözünü tutarak konferansa çıktı. 16 kurşunla can veren liderin son sözleri ise şunlar oldu “Kardeşlerim sakin olun.”

İşte sapıtmış insanlar içinde doğru yolu bulmak için araştırmalar yapan ve sonucunda inandığı davası için canını veren bir lider. Malcolm’un bir sitemi vardı bunu Arabistan'da dile getirmişti: ” Siz doğulu Müslümanların uyuşukluğu yüzünden bir şaralatan çıkıp bizi aldattı”. Bu davada kişiler dava onda tecelli ettiği için önemlidir. Önemli olan bu davanın ne olduğunu anlamaktır.

Malcolm’un cenazesinde Hristiyan siyahi ”Ossie Davis” tarafından yapılan konuşmayı okulumuzun İngilizce hocalarından Tahir Aslan başköşe dergimizin 14-15 sayılı dergisinde orijinal metninden çevirerek yazıya döktü.

“X soyadı nerden geliyor?”

Malcolm’ün kendi soyadı Little bu soyadı ise ona dedesinin efendisinden kalma. Malcolm’de ben köleliğe karşıyım atalarımda bilinmeyendir diyerek X harfini kendi soy adı haline getiriyor. Hac dönüşü de ismini tamamen değiştirp El-Hacc Malik El-Şahbaz yapıyor.

Son bölümde öğrencilerin sorularını cevaplayan Emrah Ayhan, öğrencilerin Malcolm X ile ilgili sorularını cevapladı. Programı ilgiyle takip eden öğrenciler ve öğretmenler programdan duydukları memnuniyeti dile getirdi. (Muhammed Şahin)

 15-10-202315-10-202315-10-202315-10-202315-10-202315-10-202315-10-202331-05-2023

31-05-2023

Paylaş Facebook  Paylaş twitter  Paylaş google  Paylaş linkedin
Yayın: 31.05.2023 - Güncelleme: 15.10.2023 01:26 - Görüntülenme: 121
  Beğen | 2  kişi beğendi